Internationale politiek16 sep '16 14:07

Rutte op EU-top: Afspraak is afspraak, maar we zijn daar niet goed in

Auteur: Anke Truijen

Is er leven na Brexit? En hoe ziet dat eruit binnen de EU? 27 EU-leiders buigen zich vandaag in Bratislava over die vraag, zonder hun Britse collega. Aan EU-president Tusk de lastige taak om weer wat ‘unie’ terug te brengen. En de crisis aan te grijpen om van het Europese project een succes te maken.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Hoe gaat u de verdeelde EU-leiders weer op één lijn krijgen?”, vraagt een Britse journalist aan EU-president Tusk als hij aankomt bij de EU-top. 'Dat is makkelijker dan je denkt!’, antwoordt hij met een glimlach.

Het is het understatement van de dag. Na de zware kater van het Britse referendum, waar de Britten stemden voor een vertrek uit de EU, is het nu tijd voor bezinning en een lijmpoging. De Britten schitteren door hun afwezigheid op de top. Want het gaat om de toekomst van de overige 27 landen in de EU. Brexit is niet het enige probleem. Over de aanpak van migratie, budgetcontrole en integratie is er grote onenigheid. Tusk wil vandaag in ieder geval een begin maken met zijn ‘routekaart’: 'We zijn niet naar Bratislava gekomen om elkaar te troosten of de echte uitdagingen te ontkennen. Het enige wat zin heeft is een nuchtere en brutaal eerlijke analyse van de situatie te maken.'

In Bratislava wordt vandaag daarom ook niet dieper ingegaan op die concrete problemen. Premier Rutte is al blij als er afspraken kunnen worden gemaakt over het nakomen van eerdere afspraken, zoals het controleren van de vluchtelingenstroom en diepere economische samenwerking. 'Ik heb enorme ambities om de top tot een succes te maken. Maar dat lijkt me nu niet reëel. We moeten afspraken nakomen, uitvoeren en implementeren. Want daar zijn we niet goed in.'

Ook bondskanselier Merkel zoekt naar eenheid en afspraken. 'Ik hoop dat we vandaag kunnen laten zien dat we in de EU kunnen samenwerken en dat we samen problemen kunnen oplossen.' Volgens de Franse president Hollande is dat haalbaar door te focussen op drie  thema’s: veiligheid, het terug winnen van vertrouwen en hoop geven aan jongeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen