Internationale politiek22 sep '16 08:16

Herverdeling vluchtelingen veel te traag

Auteur: BNR Webredactie

Een jaar geleden beloofden de Europese landen 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië te verdelen over de rest van het continent. Nederland beloofde 9000 vluchtelingen op te nemen. Tot nu toe zijn dat er slechts 665, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Foto: ANP - Vluchtelingenkamp Griekenland
Foto: ANP - Vluchtelingenkamp Griekenland

Een jaar na de belofte is er nauwelijks iets terecht gekomen van het herverdelen van vluchtelingen in Europa. Mede hierdoor zijn nu zo'n 60.000 vluchtelingen gestrand in Griekenland, schrijft Amnesty International.

Frankrijk heeft tot op heden de meeste vluchtelingen ontvangen en procentueel doet Finland het ook goed. Zij hebben meer dan 30 procent van hun belofte ingelost. Nederland doet het niet goed, maar de meeste landen doen het nog veel slechter. Met als uitschieter Hongarije. Daar weigert de regering mee te doen aan herverdeling. Daar is over twee weken zelfs een referendum.

Urgentie minder

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg sprak met Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Volgens Timmermans hebben we met twee dingen te maken: 'Landen willen er niet aan meedoen, hoewel de afspraak duidelijk is en omdat er nu zoveel minder vluchtelingen naar Europa komen, is de urgentie afgenomen.'

Timmermand benadrukt dat de druk op de Griekse eilanden echter toeneemt. 'De situatie daar is onhoudbaar. Europese landen zullen solidariteit moeten tonen. Soms vraag je je af of Hongarije helemaal is vergeten hoeveel solidariteit de rest van Europa in 1956 met Hongaarse vluchtelingen heeft getoond.'

Later deze ochtend spreken we met PvdA-Kamerlid Attje Kuiken verder over dit onderwerp. En om half 8 spreken we Emile Affolter van Amnesty International.

Gerelateerde artikelen