Internationale politiek22 sep '16 12:14Aangepast op 22 sep '16 13:17

Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes

Auteur: Judith Laanen

De Europese Commissie onderzoekt of het nodig is maatregelen te nemen tegen oud-commissaris Neelie Kroes. 'Mevrouw Kroes heeft ons ingelicht en we gaan nu de informatie analyseren voordat we verder commentaar geven', aldus een woordvoerder van de commissie.

Foto ANP
Foto ANP

Tijdens haar Brusselse periode, tussen 2004 en 2014, stond Kroes ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. Dat is in strijd met EU-regels. Kroes heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

Kroes 'formeel fout maar zonder voordeel'

Kroes laat in een persverklaring weten dat ze ‘formeel fout is geweest maar zonder voordeel’: ‘Behalve van een formele overtreding heeft zij naar eer en geweten gehandeld in overeenstemming met de regels’ van de Europese Commissie, stelt ze in de verklaring.

Kroes stelt verder dat ze werd aangesteld als adviseur van ‘de nog op te richten onderneming Mint Holdings’ voor de overname van ‘belangrijke assets van Enron’. Die overname werd voortijdig onverwacht afgebroken waardoor Kroes nooit betrokken is geweest bij onderhandelingen over de overname, of aanwezig is geweest bij bestuursvergaderingen. Ook zegt Kroes nooit aandelen in Mint Holdings gehad te hebben, of een beloning of onkostenvergoeding heeft gekregen.

Nadat ze door journalisten van Trouw en het FD van de inschrijving op de hoogte was gebracht heeft Kroes dit meteen gemeld aan de president van de Europese Commissie, schrijft ze.

Oproep tot aanscherpen regels in EU

Linkse fracties in het Europese Parlement willen de regels voor (oud-)commissarissen aanscherpen. Ook zou de parlementscommissie die onderzoek doet naar de Panama Papers de ‘Bahama Leaks’ onder de loep moeten nemen.

'Kroes op pensioen aanpakken'

EU-parlementariër Dennis de Jong van de SP wil bekijken of Kroes op haar pensioen aangepakt kan worden, zei hij vanmorgen op BNR. Paul Tang van de PvdA vindt het verweer van Kroes dat ze niets van de inschrijving zou hebben geweten 'onbegrijpelijk zwak'.

Rutte: zaak tussen Kroes en EU

Premier Rutte vindt dit een zaak 'tussen Kroes en de Europese Unie'. De premier wil behalve de feiten afwachten ook wachten tot Kroes 'met de Europese Commissie gaat uitzoeken hoe het zit', zegt hij tegen BNR.

Gerelateerde artikelen