Internationale politiek23 sep '16 17:58

Ploumen: 'Pauze voor TTIP'

Auteur: Robin Vinck

Het gaat niet meer lukken om TTIP -het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS- af te ronden voor het eind van het jaar. Dat zegt minister Ploumen van Buitenlandse Handel. Zij pleit voor een pauze en een periode van reflectie voor het omstreden verdrag.

ANP/EPA
ANP/EPA

Nederland schaart zich hiermee in een steeds groter wordende groep landen die twijfelen aan de haalbaarheid van TTIP. Eerder lieten Duitsland en Frankrijk zich al zeer kritisch uit over het verdrag.

Verkiezingen VS

'Als de presidentsverkiezingen in de VS geweest zijn en begin 2017 een nieuwe president van start gaat in de VS, zal er een periode van reflectie nodig zijn aan beide zijden voordat de onderhandelingen weer opgepakt kunnen worden', laat Ploumen weten. 'Wat mij betreft gebruiken we deze periode om een brede dialoog aan te gaan met belangenorganisaties, NGO's, bedrijven, vakbonden en wie ook maar wil meepraten over hoe een verdrag met de VS eruit moet zien. Dit is een mogelijkheid voor een nieuwe start, voor een reset van TTIP en een transparanter en breder gedragen onderhandelingsproces.’

CETA

Ploumen is in de Slowaakse hoofdstad Bratislava voor een informele bijeenkomst met andere handelsministers van de EU. Daar stond ook CETA op de agenda, een handelsverdrag tussen de EU en Canada. Volgens Ploumen is er voor dat verdrag wel volop steun. 'CETA combineert een ambitieuze handels- en investeringsagenda met een rigoureuze keus voor duurzaamheid en transparantie.' Toch moeten er ook in dat verdrag nog behoorlijk puntjes op de i gezet worden, voordat het geratificeerd kan worden.

Gerelateerde artikelen