Internationale politiek28 sep '16 22:23

Splitsen geen optie, maar vrede nog ver bij Corbyns Labour

Auteur: Thijs Baas

De Britse Labourpartij heeft een van zijn meest bizarre jaarcongressen afgesloten met de toespraak van partijleider Jeremy Corbyn. In de peilingen is hij de minst populaire oppositieleider in de Britse politieke geschiedenis en ook zijn eigen fractie wil van hem af.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vrede is nog ver binnen de Labourgelederen, maar een splitsing is volgens correspondent Lia van Bekhoven voorlopig ook geen optie. 'Dat zou zelfmoord zijn, want in het Britse districtenstelsel is er geen ruimte voor een derde partij.' Bovendien was Corbyns presentatie eigenlijk nog best aanvaardbaar. Het thema, de 'laaiende' ongelijkheid, kon best op de instemming van de zaal rekenen. Maar dat neemt het pessimisme bij de Labour-fractie absoluut niet weg. Over de Brexit zweeg Corbyn, op een enkel bijzinnetje na. En dat hadden zijn partijgenoten graag anders gezien.

Zelfverzekerd

Op dat moment - hij benadrukte de noodzaak van toegang tot de Europese markt - was de controversiële leider van links Groot-Brittannië al ruim drie kwartier aan het woord. Verzoenend was zijn toon niet, zelfverzekerd des te meer, zegt Van Bekhoven. 'Hij weet dat hij stevig in het zadel zit. Hij is opnieuw gekozen door de leden en heeft een groot mandaat. De fractie kan daar niets aan doen en kan hem zeker niet kan wippen. Hij kan in feite eisen dat ze de strijdbijl begraven.' En laat dat dus precies zijn wat hij deed...

Gerelateerde artikelen