Internationale politiek6 okt '16 16:00

Vliegen boven conflictgebied aan banden

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Er komen strengere regels voor het vliegen boven conflictgebieden. Dat hebben 191 landen met elkaar afgesproken. Nederland drong hier sinds de ramp met vlucht MH17 hard op aan.

Image

De burgerluchtvaartorganisaties van de VN gaan de regels aanpassen. ‘Daarnaast moet er ook een bewaarplicht komen voor radargegevens die noodzakelijk zijn voor een ongevallenonderzoek’, vertelt staatssecretaris Sharon Dijksma. ‘Ook moet er een risicoanalyse komen voor het vliegen over conflictgebieden. Nu is het altijd zo geregeld dat de luchtvaartmaatschappijen de verantwoordelijkheid hebben over de veiligheid van hun passagiers. Ze hebben echter aangegeven behoefte te hebben aan meer informatie. Daarom moeten er meer risicoanalyses komen', aldus Dijksma.

Verantwoordelijkheid bij overheden

Luchtvaartspecialist Joris Melkert vindt het vooral een belangrijke stap dat landen nu verplicht zijn hun radardata te bewaren. ‘Dat voorkomt eindeloze discussies zoals nu met Rusland. Ook moeten landen nu analyseren of het nog wel veilig is. Dat was ook een belangrijke aanbeveling van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Zij gaven Oekraïne een behoorlijke veeg uit de pan. Hun luchtruim had gewoon gesloten moeten zijn’, vertelt Melkert.

Dat overheden zelf moeten bepalen of ze hun luchtruim wel of niet sluiten, is een gevoelig onderwerp. ‘Landen krijgen geld als luchtvaartmaatschappijen over het land heen vliegen. Dus als ze het luchtruim sluiten, krijgen ze geen geld meer.’ Omdat landen er belang bij hebben het luchtruim zo lang mogelijk open te houden, zijn regels essentieel. ‘Dat is de belangrijkste plus van deze vergadering, dat vastgelegd gaat worden dat er een heldere risicoanalyse komt’, besluit Melkert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen