Internationale politiek16 okt '16 14:25Aangepast op 16 okt '16 17:20

'Venezuela is eigenlijk een buurland van Nederland'

Auteur: Kay Rutten

Ondanks de ingestorte economie en de hyperinflatie van 700 procent zijn er nog genoeg kansen voor Nederlandse ondernemers in Venezuela. Dat zegt Norbert Braakhuis die sinds deze zomer de nieuwe ambassadeur in dat land is.

Venezolaanse president Maduro, de opvolger van Hugo Chavez. Foto: ANP
Venezolaanse president Maduro, de opvolger van Hugo Chavez. Foto: ANP

'Er is veel potentie in Venezuela en de regering maakt voorzichtige plannen om buitenlandse investeerders aan te trekken', zegt de ambassadeur. Het Zuid-Amerikaanse land heeft één van de grootste olievoorraden ter wereld en zit op een grote berg met mineralen.

'De relatie met Venezuela is heel belangrijk voor het Koninkrijk der Nederlanden, het is immers een buurland', verduidelijkt ambassadeur Braakhuis. Door Aruba, Bonaire en Curaçao grenst Venezuela aan het Koninkrijk. Recentelijk heeft het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA via een dochterbedrijf een olieraffinaderij opgestart op Aruba. 'Daarnaast komt een kwart van de toeristen op Curaçao uit Venezuela.'

Onrust

Alle potentie ten spijt, de huidige socialistische president Nicolas Maduro staat onder grote druk om zich terug te trekken. Dat komt door het instorten van de economie, mede veroorzaakt door de aanhoudend lage olieprijs. Begin september gingen honderdduizenden Venezolanen de straat op om te demonstreren tegen de president. Vele tientallen leden van de oppositie zijn toen opgepakt. 'We houden een vinger aan de pols wat betreft die rechtszaken tegen de oppositie', zegt Braakhuis. 'Ook als lid van de Europese Unie.'

De bevolking van Venezuela kan misschien wat doen aan Maduro, maar alleen als de oppositie eind volgende maand minstens 20 procent van de stemmen van de bevolking weet te krijgen voor een referendum over een - echt waar - referendum over de toekomst van Maduro. Dat zou dan op z'n vroegst pas in de eerste paar maanden van volgend jaar gehouden kunnen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen