Internationale politiek14 okt '16 16:57

Lange stilte voor overleden Thaise koning

Auteur: Renee van Heteren

Tienduizenden in het zwart geklede Thai, doodstil met gebogen hoofden en gevouwen handen langs de kant van de weg. Zo neemt Thailand afscheid van zijn geliefde koning Bhumibol. Het lichaam van de overleden koning is vandaag in een processie van het ziekenhuis in Bangkok naar het koninklijk paleis gebracht.

Kleurrijke paraplus contrasteren met de zwarte kleding. Foto: BNR
Kleurrijke paraplus contrasteren met de zwarte kleding. Foto: BNR

Met zijn 70 jaar op de troon was koning Bhumibol de langstzittende vorst ter wereld. Na een lang ziekbed overleed hij donderdagmiddag op 88-jarige leeftijd. Het nieuws van zijn dood stortte Thailand in diepe rouw. Koning Bhumibol wordt door veel Thai bewonderd om wat hij gedaan heeft voor het land. In de afgelopen decennia groeide Thailand ondanks de politieke instabiliteit uit tot een belangrijke economische speler in Azië. Bhumibol nam het op voor de armen en de boeren en speelde bij conflicten een verzoenende rol.

Processie

De stroom van mensen die plaats willen nemen op de route van de uitvaartprocessie lijkt oneindig. Rond het koninklijk paleis zijn de rijen honderden meters dik. De mensen die daar zitten, kunnen de processie niet zien. Toch willen ze erbij zijn. Zo ook de 33-jarige Puan Tip, die met haar collega’s naar het paleis is gekomen. 'Het maakt ons niet uit dat we ver van de weg zitten. Dit is onze manier om respect aan de koning te tonen. We houden van hem en het voelt alsof er een familielid is overleden.'

De sfeer langs de route van de processie is ingetogen, maar niet zwaar. Mensen kletsen, nemen selfies, er wordt zelfs gelachen. Maar alles gebeurt op een gedempte toon. Het is een uitzonderlijk hete dag, dus er wordt gratis water uitgedeeld en parapluverkopers doen goede zaken. Dit kan alsnog niet voorkomen dat een aantal mensen onwel wordt tijdens het lange wachten. Sommigen van hen zitten er al sinds de vroege ochtend.

Zeven minuten stilte

Aan het eind van de middag klinken de trompetten. De processie is bij zijn eindpunt aangekomen. De duizenden mensen rond het paleis buigen het hoofd en vouwen de handen ineen. Zeven minuten lang is het muisstil. Sommige mensen bidden, anderen huilen. Na zeven minuten staat iedereen plotseling weer op en zoekt rustig zijn weg naar de bus, tuk-tuk of een van de vele eetstalletjes die voor de gelegenheid rondom het paleis zijn opgedoken.

Het lichaam van koning Bhumibol blijft de komende tijd liggen in de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha. Gedurende 100 dagen zullen er dagelijks religieuze rituelen bij hem plaatsvinden. Wanneer de koning wordt gecremeerd, is nog niet bekend. Het kan mogelijk maanden of zelfs jaren duren. Vaststaat in ieder geval dat het minstens zo’n indrukwekkende gebeurtenis wordt als vandaag.

Correspondent Renée van Heteren maakte deze foto's:

Duizenden mensen bij het paleis.
Duizenden mensen bij het paleis.

In schermen doorheen heel Thailand is Bhumibol te zien.
In schermen doorheen heel Thailand is Bhumibol te zien.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen