Internationale politiek21 okt '16 16:50Aangepast op 21 okt '16 17:25

Canada vertrekt zonder CETA-akkoord

Auteur: Noémi Prent

De onderhandelingen met Wallonië over het vrijhandelsverdag zijn tijdelijk opgeschort door Canada. Het is niet gelukt om tot overeenstemming te komen met de EU.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Europese leiders willen voorkomen dat Wallonië het CETA-verdrag blijft afwijzen, omdat er anders een kans is dat de hele handelsovereenkomst van de baan is. Daarom is er meer tijd nodig om de onderhandelingen af te ronden.

Maandag zou de officiele deadline zijn: dan moet premier Trudeau op het vliegtuig stappen om het verdrag te ondertekenen. De kans bestaat nu dat de ondertekening later plaatsvindt.

Dwarsliggers

De Walen zijn tegen het CETA-verdrag. 'Ze vrezen voor oneerlijke concurrentie', zegt BNR-verslaggever Hugo Reitsma. 'Vooral voor de boeren. Ze hebben bezwaar tegen de mogelijkheid dat bedrijven rechtszaken aan kunnen spannen tegen de staat als ze de regels concurrentiebeperkend vinden.' De Belgische premier Michel heeft begrip voor deze zorgen, omdat de onderhandelingen volgens hem zijn gevoerd buiten sterke democratische controle van nationale parlementen.

Rutte is voor

Volgens Rutte is het CETA-verdrag in ieder geval de moeite waard. Hij erkent dat het traag gaat, maar volgens hem is dat 'niet zo erg'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen