Internationale politiek24 okt '16 08:04Aangepast op 24 okt '16 10:21

Bourgeois: 'Bezwaar Walen een drogreden'

Auteur: Wesley Schouwenaars

De Vlaamse premier Geert Bourgeois neemt het zijn Waalse collega kwalijk dat hij op het laatste moment alsnog dwarsligt bij de CETA-onderhandelingen. Volgens Bourgeois is het vooral een ideologische en binnenlandse kwestie.

Foto EPA/ANP
Foto EPA/ANP

De Vlaamse premier zegt dat het dwarsliggen van de Walen tegen de belangen van Vlaanderen, Wallonië en de EU in gaat. 'Het is een hele slechte zaak voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie.' Volgens Bourgeois is het bezwaar van de Walen rondom de in het verdrag opgenomen geschillenprocedure een drogreden.

Bourgeois zegt dat de Walen vooral vanuit ideologisch standpunt tegenwerken en dat het een binnenlandse kwestie is. 'De Parti Socialiste staat in Wallonië bijzonder sterk onder druk van de Parti du Travail de Belgique. Dat is een socialistische partij die in de laatste peilingen tot 15 procent scoort en die gesteund door een aantal verenigingen en NGO’s van leer trekt tegen handelsverdragen.’ Zelf noemt Bourgeois CETA een goed verdrag met een 'state of the art' geschillenprocedure.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen