Internationale politiek28 okt '16 12:26

'Je merkt dat de wereld naar ons kijkt'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Minister Bert Koenders gaat de komende dagen spreken over de mogelijkheden om gehoor te geven aan de Nee-stem van Nederland tijdens het Oekraïne-referendum. ‘Er is nog steeds een mogelijkheid, al is die niet groot’, reageert Koenders.

‘Er staat veel op het spel. We gaan tot het gaatje om de zorgen van de Nederlandse burgers over te brengen.’ De problemen komen voor het kabinet dan ook van twee kanten: ‘We zijn een heel eind in Brussel, maar ook in de Tweede Kamer moeten we een landingszone hebben. Wij vinden het belangrijk om op de beste manier uiting te geven aan dat wat mensen wilden in het referendum, maar tegelijkertijd moet je ook in Brussel een overeenstemming hebben’, zegt Koenders over de kwestie.

Overeenstemming tussen zorgen burgers en belangen Nederland

Koenders ziet dat er veel op het spel staat, zeker op het gebied van veiligheid. ‘We leven in een verdeeld Europa. Er is een moeilijke relatie met de Russiche Federatie en in Oekraïne zijn veel mensen omgekomen. Het is belangrijk dat we in Nederland veilig blijven. Iedereen ziet wat er aan de hand is in Europa en het is in het belang van handel en stabiliteit om te kijken of we de zorgen van de Nederlandse burgers in overeenstemming kunnen brengen met de brede belangen van Nederland in Europa’, aldus Koenders.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer beloofd voor aanstaande dinsdag met een oplossing te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen