Internationale politiek28 okt '16 21:26

Eurocommissaris gaat aan de slag bij Wereldbank

Auteur: Sam de Voogt

De Bulgaarse Eurocommissaris Kristaline Georgieva gaat aan de slag bij de Wereldbank. Ze had bij de EU de portefeuille Begrotingszaken en Personeelsbeleid en was vice-voorzitter.

Bij haar nieuwe werkgever, waar ze per 2 januari aan de slag gaat, wordt Georgieva directeur van de Internationale Bank voor Reconstruction and Development (IBRD) en van de International Development Association (IDA). Daarmee keert de Bulgaarse terug bij haar oude werkgever, waar ze tussen 1993 en 2010 ook al werkzaam voor was.

Georgieva was ook in de race voor de benoeming van secretaris-generaal van de VN, als opvolger van Ban Ki-moon. Die post ging echter naar de Portugees Antonio Guterres. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemde het 'zeer spijtig' dat Georgieva haar functie bij de EC neerlegt, terwijl haar nieuwe baas, Wereldbankdirecteur Jim Yong Kim zich verheugd toonde.

'Giftige invloed'

Volgens de nieuwssite Politico was echter niet alles koek en ei binnen de EC. Bronnen zeggen tegen de nieuwssite dat Georgieva gefrustreerd was over de manier waarop de EC met ingewikkelde kwesties als migratie, de Brexit en benoemingen omging. Met name de relatie met kabinetschef Martin Selmayr zou verziekt zijn. Selmayr zou volgens Georgieva een 'giftige invloed' hebben op de commissie.

Bulgarije mag ter vervanging van Georgieva een nieuwe commissaris voordragen. Of die ook dezelfde post krijgt is nog onduidelijk. Georgieva is de tweede Eurocommissaris uit dit kabinet die opstapt. Eerder ging haar Britse collega Jonathan Hill haar voor nadat Groot-Brittannië voor een Brexit had gestemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen