Internationale politiek31 okt '16 12:32Aangepast op 31 okt '16 17:40

Onderhandelingen associatieverdrag gaan door

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet neemt meer tijd om te komen tot een oplossing voor de impasse waarin de onderhandelingen over het Oekraïneverdrag zijn beland. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Tweede Kamer wilde voor 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderheid van de stemmers zich tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

Elco Brinkman

Het kabinet gaat de komende tijd verder onderhandelen in Brussel om een juridisch-bindende oplossing te vinden die recht doet aan de nee-stem van het Oekraïne-referendum. Rutte besloot Buma links lagen liggen en belde maar even rechtstreeks met Elco Brinkman, CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zei verslaggever Jaap Jansen vanochtend.

Het besluit wordt toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer, in antwoord op een Kamermotie die vroeg om meer duidelijkheid voor 1 november. 'Dat kost opnieuw tijd, meer dan velen gewenst hadden in Nederland. Het kabinet begrijpt heel goed dat menigeen dit een moeizaam proces vindt. Dit leidt tot een algemeen gevoel van ongenoegen dat zo spoedig mogelijk moet worden weggenomen', zo meldt Rutte.

Cri de Coeur

Rutte verwijst opnieuw naar het element van het landsbelang, zegt verslaggever Laurens Boven naar aanleiding van de Kamerbrief, na zijn cri de coeur van afgelopen vrijdag. 'Het akkoord kan niet los worden gezien van de instabiliteit aan de Europese buitengrenzen. Ratificatie mogelijk maken is de nieuwe inzet van het kabinet Tijdens een bijeenkomst van regeringsleiders op 15 en 16 december moet het akkoord over het verdrag definitief beklonken worden.

De aanpassingen moeten worden vervat in een begeleidende brief bij het verdrag, waarin enkele aanvullingen zullen moeten staan: het akkoord mag geen opstap zijn naar recht op EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Ook van automatische bijstand voor het land en automatische toegang tot de arbeidsmarkt mag geen sprake zijn, zegt Laurens Boven. Het politieke draagvlak lijkt met de steun van D66 en de Eerste Kamerfractie van het CDA gewaarborgd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen