Internationale politiek31 okt '16 17:40

Rutte optimistisch over steun uit Brussel

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Premier Rutte is optimistisch wat betreft de steun vanuit Europa om het Oekraïne-verdrag uiteindelijk alsnog te ratificeren. Want Rutte mag in Den Haag misschien wat meer speelruimte krijgen, Brussel wil de ratificatie het liefst zo snel mogelijk afronden.

En daar heeft Rutte geluk mee. ‘Nederland is het enige land dat het akkoord niet heeft geratificeerd’, vertelt Europa-verslaggever Anke Truijen. ‘De vraag is tegen welke prijs de afronding van die ratificatie plaatsvindt. Nederland wil tegemoet komen aan de zorgen die rondom de referendum speelden, maar de tekst van het akkoord is niet meer aan te passen. Dat is veel te veel gedoe, dat zagen we ook met CETA bij de Walen. Dat wil de EU absoluut niet.’

Nederlandse zorgen uitgewerkt

Dus moet er een juridisch bindend papier komen. ‘Daarin zouden de zorgen van Nederland dan goed moeten worden uitgewerkt.’ De zorgen van Nederland gaan bijvoorbeeld over een mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne. ‘Dat is niet in het akkoord terug te vinden en het akkoord is ook geen opstapje naar een lidmaatschap’, legt Truijen uit.

Een ander punt is de militaire samenwerking. ‘Nederland wil zich niet laten dwingen tot die samenwerking. De vraag is hoe je dat verwerkt. Een opt-out, een Nederlandse uitzondering, ligt heel lastig. Dan willen andere landen dat ook. Maar omdat de EU snel wil ratificeren kan het zijn dat dit wel een mogelijkheid is. Het is afwachten in welke vorm Rutte dit voor elkaar krijgt’, besluit Truijen.

Pechtold: Poetin mag Europa niet destabiliseren

D66-voorman Alexander Pechtold had liever gezien dat Rutte al een oplossing had gevonden, maar geeft de premier de tijd om tot een goede oplossing te komen. ‘Van belang is dat het kabinet inhoudelijk tegemoet komt aan de zorgen van de Nee-stem. Anderzijds moet Europa niet uit elkaar gespeeld worden en mogen we Poetin niet de mogelijkheid geven om Oekraïne te destabiliseren en de veiligheid aan de grenzen van Europa in gevaar te brengen.’

Gerelateerde artikelen