Internationale politiek4 nov '16 11:05

België schond mensenrechten

Auteur: Kay Rutten

Na de terroristische aanslagen in België hebben de autoriteiten er meerdere keren de mensenrechten van verdachten geschonden, blijkt uit een onderzoek van Human Rights Watch.

Foto: ANP/Valerie Kuypers
Foto: ANP/Valerie Kuypers

'Laat ik vooropstellen dat België het recht heeft om hard op te treden tegen extremisten, om verdachten aan  te houden en ze voor het gerecht te  dagen', zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. 'Maar uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat nieuwe wetten die de afgelopen maanden zijn doorgevoerd niet deugen.' Kooy refereert naar de grote hoeveelheid anti terrorisme wetgeving die de Belgen hebben ingevoerd.

Mishandeling

'Daarnaast hebben wij klachten van 26 voormalige terrorismeverdachten, die allemaal uiteindelijk nooit een aanklacht te horen hebben gekregen en nu gewoon weer op straat staan.' De klachten lopen uiteen van uitschelden en racisme tot ernstige mishandeling. 'Zo is er de man die aangehouden werd als één van de verdachten van de bomaanslag op Zaventem. De man werd zeer hardhandig aangehouden en heeft naakt, onder het bloed, een volle nacht in de cel gezeten. De man is hierdoor ernstig getraumatiseerd', zegt Kooy.

Gevolgen

De stevige aanpak van verdachten blijft niet zonder gevolgen, zegt Kooy. 'De Noord-Afrikaanse en Turkse gemeenschap hebben in België het gevoel dat ze niet beschermd worden door de politie. Ze verliezen hierdoor het vertrouwen in de politie. Terwijl je juist de hulp nodig hebt van die mensen om verdachten op te sporen.'

Het aanscherpen van de veiligheidseisen in Nederland heeft nog niet geleid tot het schenden van de mensenrechten in ons land. 'In Nederland zijn nu nog geen verdachten uitgescholden of mishandeld, althans wij hebben hier nog geen signalen over ontvangen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen