Internationale politiek7 nov '16 14:03

'Trump-stemmers bijten in hun eigen staart'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Amerikanen gaan morgen naar de stembus, maar net als de kiezer worden ook economen het niet eens over wie zijn intrek in het Witte Huis moet nemen. Zo stemt Arthur Laffer, één van de invloedrijkste economen van de jaren tachtig, op Trump. Dat terwijl Nederlandse beleggers vooral hopen op Clinton.

 

Barbara Baarsma (directeur kennisontwikkeling Rabobank), Eric Bartelsman (hoogleraar economie VU) en Rens van Tilburg (econoom en publicist Universiteit Utrecht) bespreken de opties van de Amerikaanse kiezer. ‘Trump maakt zich sterk voor de ongelijke inkomensverdeling. Dat probleem heeft hij stevig op tafel gelegd. Een ander punt zijn de achterblijvende investeringen in Amerika. De infrastructuur brokkelt af. Trump had, anders dan Clinton, het voorstel om daar wat aan te doen. Dat is voor Amerika heel belangrijk’, vindt Van Tilburg.

Volgens Baarsma is de opkomst van Trump vooral te verklaren door de stilstand van de modale inkomens. ‘Je kan zien dat in de staten waar die inkomens af zijn genomen, Trump meer kans maakt om te winnen. Het is zo dat de scheve verhoudingen in de Amerikaanse economie Trump een duw in de rug hebben gegeven, maar zijn oplossingen zijn uiteindelijk niet in het voordeel van deze mensen. Trump gaat bijvoorbeeld het hele Obamacare afschaffen. De mensen die Trump in het zadel hebben geholpen, moeten realiseren dat ze zich in hun eigen staart bijten als ze op hem gaan stemmen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen