Internationale politiek9 nov '16 15:30Aangepast op 9 nov '16 17:10

D66 wil opheldering over verjagen Nederlandse onderzeeër

Auteur: BNR Webredactie

D66 wil opheldering van het kabinet over de intimidatie door een Russisch schip in de Middellandse Zee. Russische schepen hebben daar een Nederlandse onderzeeër verjaagd. De onderzeeër zou dicht in de buurt van de schepen 'gevaarlijke manoeuvres' hebben gemaakt, meldt het Russische persbureau Interfax.

Foto: HH/Sputnik
Foto: HH/Sputnik

Sjoerd Sjoerdsma wil opheldering over het mogelijke incident. Hij heeft Kamervragen gesteld. 'Het is niet de eerste keer dat Rusland EU-bondgenoten of Nederland probeert te intimideren. Dergelijke schermutselingen, pesterijen en intimidaties, die we nu in toenemende mate van Poetin zien, baren mij grote zorgen. De kans op ongewilde escalaties neemt hierdoor toe.'

Volgens het Russische ministerie van Defensie proberen NAVO-schepen op de Middellandse Zee de bewegingen van de Russische vloot te volgen. De Russische vloot met onder meer het vliegdekschip Koetzetsov is in het zeegebied in verband met de Russische operaties in Syrië waar ze militaire steun geeft aan het regime president Bashar al-Assad.

'Het lijkt me wijs niet mee te gaan met de Russische retoriek', reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Ze zegt verder geen mededelingen te doen over onderzeebootoperaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen