Internationale politiek10 nov '16 06:30Aangepast op 10 nov '16 07:05

'Amerika kan zich niet permitteren om Europa te verliezen'

Auteur: Kay Rutten

Op het moment dat Donald Trump president wordt, krijgt hij ook het koffertje met de lanceercodes van de Amerikaanse atoomwapens, weet ook generaal buiten dienst van de Nederlandse Marine Frank van Kappen. 'Daar maak ik me wel een beetje zorgen over', zegt hij.

Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Toch houdt Van Kappen, ook Eerste Kamerlid voor de VVD, een zeker vertrouwen. 'Als je eenmaal op het regeringspluche zit dan is het kussen heel wat harder dan je gedacht had. Donald Trump is zeker niet gek.' Dat betekent volgens de generaal buiten dienst niet dat Trump door kan gaan zoals hij deed. 'Ik hoop dat hij zich realiseert dat hij iets langer moet nadenken voor hij iets doet, dan dat hij op het podium deed.'

NAVO

Dan zijn er nog de zorgen binnen de NAVO. Trump heeft gezegd dat hij niet zomaar de NAVO steunt. 'De harde kern van het NAVO-verdrag is artikel 5: Als iemand een NAVO land aanvalt, schiet de rest van de NAVO dat land automatisch te hulp. Trump heeft gezegd dat niet meer automatisch te doen. Niet als de rest van de NAVO weigert om de 2 procent van de totale uitgaven aan defensie uit te geven.' De NAVO-landen hebben dit percentage met elkaar afgesproken, maar geen van de landen houdt zich hier aan.

Nederland

'Die bescherming van Amerika hebben we in Nederland nodig. We dachten na de val van de Muur dat er wereldvrede was uitgebroken. In Europa dachten we dat investeren in defensie niet meer nodig zou zijn. En als het nodig mocht zijn, dan zouden de Amerikanen ons wel te hulp schieten.' Dat lijkt niet meer vanzelfsprekend. Toch is Van Kappen niet pessimistisch. 'Ik denk wel dat Trump hier snel op terug komt als hij eenmaal is geïnstalleerd als president. Hij zal binnen het systeem moeten functioneren. Amerika kan zich niet permitteren om Europa te verliezen', zegt Van Kappen.

'Dat wil overigens niet zeggen dat de Amerikanen geen punt hebben. Zij betalen 70 procent van het NAVO budget terwijl Europa gezamenlijk veel rijker is. De verdeling van die financiële, militaire en morele last moet beter worden verdeeld. Op dit punt heeft Donald Trump gewoon gelijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen