Internationale politiek11 nov '16 13:28

Hennis: 'Betere Europese defensie ook nodig zonder Trump'

Auteur: Jaap Jansen

Minister Jeanine Hennis vindt het belangrijk dat Europese landen hun defensiesamenwerking gaan intensiveren. Dat is in lijn met Donald Trump, die wil dat Europese NAVO-landen meer gaan betalen voor hun defensie.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Hennis reageert daarmee op haar Duitse collega Ursula von der Leyen, die in de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika een extra stimulans ziet.

‘Ik zou het om willen draaien en vooral vanuit eigen kracht willen werken. Ik ga ervan uit dat president Trump zich realiseert dat Europa een heel belangrijke bondgenoot is. Maar ook Obama zei al dat het heel belangrijk is dat Europa de eigen broek moet ophouden. En terecht.’

Hennis wil de komende jaren verder gaan met integratie van eenheden en het gezamenlijk verwerven van capaciteiten, zoals de vervanging van KDC-10 transportvliegtuigen met meerdere landen. 

Trump wil dat Nederland en andere Europese NAVO-landen twee procent van hun bnp gaan uitgeven aan defensie. Nederland gaat stapje voor stapje meer uitgeven dan de 1,1 procent van nu. ‘Maar we zijn nog lang niet klaar, die stappen zullen steeds groter moeten worden’, zegt Hennis.

Gisteren zei minister Koenders van buitenlandse Zaken al tegen BNR dat hij snel NAVO-overleg wil over de veiligheidsgarantie die de lidstaten elkaar beloofd hebben. Trump heeft daar in zijn verkiezingscampagne twijfel over gezaaid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen