Internationale politiek13 nov '16 11:57Aangepast op 13 nov '16 12:54

NAVO-chef waarschuwt Trump

Auteur: BNR Webredactie

Op eigen houtje is geen optie, niet voor de VS en niet voor Europa, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij richtte zich daarmee in de Britse weekendkrant The Observer tot de opvolger van de Amerikaanse president Barack Obama, Donald Trump. Stoltenberg beklemtoont dat het Westen nu voor de grootste uitdaging in een generatie staat wat betreft veiligheid.

ANP/AFP
ANP/AFP

Hij herinnerde eraan dat de NAVO-bondgenoten Amerika te hulp schoten na de terroristische aanslagen van september 2001 in het noordoosten van de VS. ,,Het is nu zaak de verschillen tussen de 28 lidstaten van het bondgenootschap niet te verdiepen, maar nu moet alles wat verenigt worden bevorderd onder Amerikaans leiderschap''.

Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens hem de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en dan kan er fors bezuinigd worden op wat het land nu nog in de internationale arena uitgeeft. De NAVO wordt gedomineerd en grotendeels betaald door de VS.

Klimaatakkoord

Trump heeft zich ook fel gekeerd tegen het internationale klimaatakkoord en vrijhandelsakkoorden zoals dat met Canada en de Mexico. Het isolationisme en protectionisme dat Trump voorstaat, vindt veel waardering bij tegenstanders van de globalisering wereldwijd. Een van de belangrijkste initiatiefnemers van de brexit, de Britse politicus Nigel Farage, was zaterdag in New York als eerste Engelse politicus sinds de Amerikaanse verkiezingen van 8 november op bezoek bij Trump. De Franse partijleider Marine Le Pen, die met haar Front National tegen de EU en immigratie tekeergaat, heeft Trump dit weekeinde bij de BBC als lichtend voorbeeld geprezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen