Internationale politiek14 nov '16 12:47Aangepast op 14 nov '16 15:44

Julian Assange verhoord door Zweedse aanklager

Auteur: Kay Rutten

Wikileaksoprichter en klokkenluider Julian Assange wordt vandaag in de Ecuadoraanse ambassade verhoord door de Zweedse openbaar aanklager. Het gaat om een verkrachtingszaak uit 2010.

Foto: HH/Dominic Lipinski
Foto: HH/Dominic Lipinski

Assange heeft altijd geweigerd om naar Zweden te komen. 'De Zweedse autoriteiten weigerden op haar beurt naar Londen te komen om hem in de ambassade te verhoren. De Zweedse aanklager is nu eindelijk akkoord om hem te verhoren onder toezicht van een Ecuadoraanse openbare aanklager', zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen.

Verkrachting

'Hij werd beschuldigt van aanranding en verkrachting. Dat was toen ook de reden waarom Assange de ambassade van Ecuador invluchtte.' De aanklacht wegens aanranding is inmiddels verjaard. De verkrachting blijft wel nog staan. 'Assange heeft altijd ontkend schuldig te zijn, maar is naar eigen zeggen bang dat hij door de Zweden wordt uitgeleverd aan de VS als hij zijn onschuld zou willen bewijzen voor een Zweedse rechtbank', zegt Van Bekhoven.

Verenigde Staten

Het Pentagon heeft eerder aangegeven dat ze hem graag zouden willen spreken over het lekken en publiceren van geheime militaire informatie op Wikileaks. Amerikaanse hardliners riepen daarom ook op hem de doodstraf op te leggen. 'Inmiddels lijkt de situatie in Amerika helemaal omgedraaid', merkt Van Bekhoven op. 'Sinds Wikileaks de mails van Hillary Clinton heeft gepubliceerd, willen diezelde mensen hem nu het Amerikaans staatsburgerschap toekennen.' Het publiceren van de mails van Clinton wordt door sommigen gezien als een duwtje in de rug van de uiteindelijke winnaar van de Amerikaanse presidensverkiezingen Donald Trump.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen