Internationale politiek15 nov '16 15:12

Turkije is neerbuigende toon van Europa zat

Auteur: Kay Rutten

Turkije is de neerbuigende toon van Europa meer dan zat. Dat heeft de Turkse premier Yildrim gezegd tegen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier die op bezoek is in Turkije om de verkilde relatie te verbeteren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Steinmeier, waarschijnlijk de volgende president van Duitsland, lijkt er nog niet echt in geslaagd om de relatie tussen Duitsland en Turkije te verbeteren. 'Steinmeier heeft tegen premier Yildrim gezegd dat het gesprek om Turkije toe te laten treden tot Europa voorlopig niet wordt hervat. Althans Duitsland gaat hier geen initiatief toe nemen', zegt correspondent Derk Marseille. Turkije had hier wel op gehoopt.

De EU moet kiezen

Yildrim op zijn beurt heeft nog maar eens herhaald dat de Europese Unie moet kiezen. Tussen Turkije of de vijanden van Turkije. 'Hij refereert hiermee aan een toespraak van Erdogan anderhalve maand geleden. Volgens Erdogan zitten er namelijk strijders van de PKK in Duitsland, maar ook in Nederland. Turkije beschouwt hen als terroristen.' Steinmeier zei hierop dat Duitsland meteen ingrijpt als er concreet gevaar dreigt. 'Een diplomatieke manier om Yildrim met een kluitje het riet in te sturen', volgens Marseille.

Onderhandelingen

Marseille benadrukt dat dit niet betekent dat de onderhandelingen met Turkije worden gestaakt. 'Steinmeier wil wel de dialoog openhouden. Turkije is heel belangrijk, onder andere vanwege de vluchtelingendeal.' Ondanks de grove mensenrechtenschendingen in Turkije, gaan de gesprekken dus gewoon door. 'Duitsland houdt wel zijn poot stijf wat betreft toetreding van Turkije tot Europa. Merkel heeft zelf in het verleden ook gezegd hier geen voorstander van te zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen