Internationale politiek16 nov '16 15:24Aangepast op 16 nov '16 17:00

'Timmermans' nuance maakt Turkije niet uit'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Nog geen 24 uur nadat hij de uitspraak heeft gedaan, trekt hij hem alweer terug. Maar dat de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans dit doet maakt volgens Turkije correspondent Tan Tunali niets uit.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Volgens correspondent in Turkije Tan Tunali heeft de Turkse regering nog geen officiële reactie gegeven op de uitspraken van Timmermans. 'Een Turks persbureau heeft de uitspraken wel meegenomen in een persbericht maar er is nog geen officiële reactie.' Later nuanceerde Timmermans de uitspraken iets maar 'Turkije maakt die nuance niet zoveel uit. Turkije wil erkenning krijgen van het Westen en dat heeft het hiermee, voor het eerst, gekregen', zegt Tunali.

Bewijs

Het bewijs voor de deelname van de Gülenbeweging aan de coup zijn overigens nog erg mager. 'De generaals die zijn gearresteerd na de coup die hebben het één en ander gezegd over de Gülenbeweging. Maar die generaals waren flink toegetakeld dus die uitspraken kunnen ook afgedwongen zijn', zegt Tunali.  Het publiek heeft verder nog geen overtuigend bewijzen gezien. 'Turkije zou bij de Amerikanen wel bewijs hebben laten bezorgen om Gülen te laten arresteren. Maar dat heeft Turkije nog niet naar buiten gebracht.'

Uitspraak

De uitspraak van Timmermans kwam hem op veel kritiek te staan. Zo wil het CDA in het Europees Parlement uitleg van de vicevoorzitter en klinken ook vanuit andere partijen kritische geluiden. CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Jeroen Lenaers hebben om opheldering gevraagd. Ook Nederlandse Gülen-aanhangers zijn boos op Timmermans.

Hij stelde in het Belgische weekblad Knack dat er ‘steeds meer indicaties’ zijn dat de Gülen-beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de mislukte staatsgreep in juli. Inmiddels heeft Timmermans het niet meer voor de Gülen-beweging, maar over sommige leden van die beweging.

Gerelateerde artikelen