Internationale politiek16 nov '16 19:40

Europa strijdt om de ontevreden kiezer

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Na het Brexit-referendum in juni en de recente verkiezingsoverwinning van Donald Trump barst nu in Europa de strijd los om de ontevreden kiezer. Vandaag meldde zich een nieuwe man aan het front van de Franse presidentsverkiezingen: Emmanuel Macron.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Het is geen onbekende, want Macron was eerder de minister van Economische Zaken. Ook hij trapt tegen het systeem en het establishment. ‘Hij noemt zichzelf een beweging die vanuit het centrum moet opkomen’, vertelt Europaverslaggever Anke Truijen. ‘Het politieke systeem in Frankrijk is heel ingewikkeld. Hij is zelf onderdeel van het establishment, maar is zó teleurgesteld in hoe het in Frankrijk werkt dat hij dat oude systeem wil doorbreken.’

Heel Europa trapt tegen de elite

In heel Europa zijn ondertussen bewegingen te vinden die zich afkeren van de gevestigde orde. ‘Je hebt ze in verschillende kleuren en geuren. In Polen en Hongarije zitten al populisten in de regering, die tegen de EU zijn. De PVV, Front National, UKIP, allemaal nationalistisch gericht en overtuigd dat zij namens het volk spreken’, vertelt Truijen.

Spreken alsof er maar één waarheid is

Jan-Werner Müller, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Priceton University, schreef dit weekend een lang essay over de toenemende populariteit van het populisme. ‘Ze spreken alsof zij één waarheid verkondigen. Daardoor sluiten ze in principe alle anderen uit waardoor het heel lastig wordt om daar tegen in te gaan’, vertelt Truijen.

Het succes van de populistische partijen ontgaat ook de gevestigde orde niet. ‘Je ziet dat zij een soort populisme-light aan het uitvoeren zijn. ‘Dat maakt het op dit moment heel onoverzichtelijk. Je weet niet waar alle partijen voor staan. Waar iedereen zich op dit moment het meeste zorgen om maakt zijn de verkiezingen in Oostenrijk en het referendum in Italië. In Oostenrijk kan een extreemrechtse kandidaat de politieke leider worden en in Italië zijn mensen aan het kijken of ze kunnen afrekenen met de huidige politieke partijen’, besluit Truijen.

Gerelateerde artikelen