Internationale politiek17 nov '16 14:17

Het monster van het Berlaymontgebouw

Auteur: Kay Rutten

Martin Selmayr, zegt u dat iets? Waarschijnlijk niet, want de stafchef van Jean-Claude Juncker is iemand die graag op de achtergrond staat. Toch is hij vandaag trending op internet.

Foto: ANP/John Thys
Foto: ANP/John Thys

Dat gebeurde na een artikel op Politico, dat met name in België nogal wat stof deed opwaaien. Daar schreef men dat Selmayr door ingewijden het 'Monster van het Berlaymontgebouw' wordt genoemd. Het Berlaymontgebouw is het hoofdkantoor van de Europese Commissie. En die titel heeft hij niet voor niks.

'Monster'

De 45-jarige, naar verluidt charmante, Duitser wordt ook wel de Raspoetin van Europa genoemd. 'Niemand mag een mailtje sturen naar commissievoorzitter Juncker zonder dat het eerst langs Selmayr gaat', zegt BNR-redacteur Laura Gremmee die er in gedoken is. 'Daarnaast moeten alle stukken die medewerkers printen voorzien worden van een unieke markering, zodat altijd bekend wordt wie wat gelekt heeft.'

Naast deze praktische zaken schijnt Selmayr er flink de wind onder te hebben bij andere Europese Commissieleden. 'Ook bij 'onze' Frans Timmermans. Hij zorgt er voor dat iedereen achter Juncker blijft staan.' Selmayr wordt ook enorm gerespecteerd door andere Europese leiders. 'In dit filmpje zie je dat Merkel de Franse minister van Financiën Moscovi straal voorbij loopt en daarna Selmayr een hand geeft', zegt Gremmee.

Populisme

'Eén van zijn missies is om het populisme en het anti-Europa gevoel dat nu overal de kop opsteekt terug te drukken. Volgens bronnen in Brussel is dat een speciale taak waarmee hij is belast.' De blikken zijn nu vooral gericht op de naast medewerkers die Trump om zich heen verzamelt. 'Maar vergeet niet dat we er in Europa ook wat van kunnen, Martin Selmayr, het Monster van Berlaymont.'

Gerelateerde artikelen