Internationale politiek18 nov '16 06:47

Waarom Rusland nu al Trump benadert

Auteurs: Sam de Voogt en BNR Webredactie

Rusland heeft donderdag contact gezocht met het team van Donald Trump, nog voordat de Republikein beëdigd is als president. De Russen willen een snel akkoord over Syrië, maar gaat dat er wel komen?

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Bogdanov zei gisteren te hopen samen met Trump een snelle oplossing te vinden voor het conflict in Syrië. Trump heeft gezegd dat hij niet principieel tegen het aanblijven van Assad als president van Syrië is, iets waarvoor Obama wel pleitte. 'De Russen verwachten dat met hem beter zaken kan worden gedaan dan met Obama'

Assad geldt als een trouwe bondgenoot van Rusland, maar de Republikeinen zijn absoluut geen fan van Assad en vinden dat Obama te mild tegen hem heeft opgetreden, zegt  Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.

Het is de vraag in hoeverre Trump zich flexibel op kan stellen, zegt Peter Wijninga. Veel partijgenoten van de Republikein, waaronder de populaire Paul Ryan, haten Assad en willen van hem af. Ook zijn onder Obama afspraken gemaakt met Turkije en de Koerden in het grensgebied met Syrië die Trump niet zomaar terug kan draaien.

Romney

Trump gaat dit weekend met Mitt Romney praten over een eventuele post als minister van Buitenlandse Zaken. 'Ik verwacht van hem niet al te grote koerswijzigingen. Dezelfde stijl als John Kerry', zegt Wijninga. 'Maar Trump zal zelf ook zijn wensen hebben.'

Michael Flynn, voormalig hoofd van de inlichtingendienst onder Obama, is kandidaat om de nationale veiligheidsadviseur van Trump te worden. Ondanks dat hij voor Obama werkte, heeft hij zich kritisch geuit over het beleid van de Democraat. Tijdens de verkiezingscampagne heeft hij zich openlijk achter Trump geschaard. 'Daar wordt hij nu voor beloond', zegt Wijninga.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen