Internationale politiek21 nov '16 06:45Aangepast op 21 nov '16 07:02

Merkel wil bondskanselier blijven

Auteur: Karlijn Meinders

Bondskanselier Angela Merkel bevestigt in een persconferentie dat ze de Duitse regering wil blijven leiden en leider van de christendemocratische CDU wil blijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het bestuur van de CDU was vandaag in besloten vergadering in Berlijn bijeen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Merkel haar baan wil houden en de verkiezingen in september volgend jaar als lijsttrekker in wil, nu is dit ook officieel door haar bevestigd. Het CDU-partijcongres kiest dinsdag 6 december in Essen de nieuw partijleiding.

Onder vuur

Merkel ligt onder vuur, ook bij Duitse christendemocraten, maar een alternatief voor de 62-jarige Merkel is volgens Duitse media niet voorhanden. De golf van kritiek op haar vluchtelingenbeleid heeft haar populariteit in algemene zin niet aangetast. 'Er is niemand anders met serieus draagvlak binnen de partij', vertelt correspondent Derk Marseille.

Blij met besluit

Merkel is al bondskanselier sinds 22 november 2005 en leidt de CDU sinds 2000. De leider van de Beierse christendemocraten, Horst Seehofer, heeft opgetogen gereageerd op het besluit van bondskanselier Angela Merkel om te proberen een vierde mandaat als Duits premier te bemachtigen. 'Wij willen het vertrouwen van de bevolking nog vier jaar langer en daar is duidelijkheid voor nodig.'

Hoe reageerden mensen op straat in Berlijn op het nieuws?

 

Gerelateerde artikelen