Internationale politiek20 nov '16 16:58

Erdogan richt blik op Rusland en China

Auteur: Karlijn Meinders

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de blik op het oosten gericht nu toetreding tot de EU verder weg lijkt dan ooit. Hij noemde Rusland en China in de zondageditie van de krant Hürriyet een alleszins redelijk alternatief.

Foto: ANP
Foto: ANP

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens de terugvlucht uit Oezbekistan. Hij zei zich te kunnen voorstellen dat Turkije aansluiting zoekt bij het samenwerkingsverband SCO in Shanghai, waarin de Russen en Chinezen een dominante rol spelen. In een eerder onderhoud met Russische president Vladimir Poetin was dat al aan de orde gekomen.

Erdogan hekelde opnieuw de aarzelende houding van Europa. 'De EU houdt ons al 53 jaar aan het lijntje.' Hij wees ook nog maar eens de kritiek op zijn harde optreden na de mislukte staatsgreep, met het oppakken of ontslaan van duizenden overheidsdienaren en vergaande persbreidel, van de hand.

Referendum

Erdogan heeft er vorige week bij zijn landgenoten op aangedrongen tot eind dit jaar geduld te hebben wat betreft de relaties met Europa. De Turkse president overweegt in 2017 de betrekkingen met de EU onderwerp van een referendum te maken.

Naast Rusland en China zijn ook Kazachstan, Kirgizië, Tadjikistan en Oezbekistan lid van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), zoals de Shanghai Five officieel heet. Het verbond is opgericht in 2001.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen