Internationale politiek21 nov '16 10:04

'Kans dat Merkel verkiezingen wint is 100 procent'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Angela Merkel wil nog vier jaar de bondskanselier van Duitsland zijn. In veel westerse landen werd positief gereageerd, want tussen Poetin, Erdogan en Trump zien veel mensen haar als de nieuwe leider van het vrije westen. ‘Al is ze daar zelf wat sceptisch over.’

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Hoogleraar Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut zag twee verschillende soorten reacties op het opnieuw verkiesbaar stellen van Merkel en de wereldwijde reacties daarop. ‘Aan de ene kant voelt Duitsland zich natuurlijk gestreeld dat de wereld zo naar het land kijkt. Aan de andere kant is er veel scepsis. Dat betreft Merkel en Duitsland, of ze allebei in staat om zo’n leiderschapspositie in te nemen’, zegt Nijhuis.

De kans dat Merkel de verkiezingen wint, is volgens Nijhuis bijna 100 procent. ‘Al weet je dat bij verkiezingen natuurlijk nooit helemaal zeker. CDU wordt sowieso de grootste. In de praktijk komt het er op neer dat wanneer Alternative für Deutschland in het parlement komt, er geen coalitie zonder het CDU mogelijk is. Als zij dan ook de grootste zijn, leveren ze de kanselier en gaat Merkel dus op voor een vierde termijn', verwacht Nijhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen