Juridisch23 nov '16 14:35

Levenslang voor moordenaar parlementslid Jo Cox

Auteur: Mark Hulstein

Thomas Mair (53), de terrorist die Brits parlementslid Jo Cox vermoordde, moet levenslang de cel. Dat heeft een rechter in het Groot-Brittannië vandaag bepaald.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

De extreem-rechtse terrorist heeft zichzelf tijdens de rechtszaak niet verdedigd, hij zweeg gedurende het gehele proces, schrijft The Guardian. Het proces duurde zeven dagen. In juni werd Cox om het leven gebracht terwijl ze op campagne was voor het Brexit-referendum. Ze was tegenstander van een Brexit. Mair schoot Cox twee keer door het hoofd en een keer in haar borst en stak vijftien keer op haar in. Terwijl hij dit deed zei hij: 'dit is voor Groot-Brittannië', 'houd Groot-Brittannië onafhankelijk' en 'Groot-Brittannië eerst'.

Spreken

De rechter weigerde een verzoek van Mair om te spreken tijdens de rechtszaak. Volgens de rechter had hij al genoeg kans gehad om zich voor zijn daden te verantwoorden, maar dat hij dat niet had gedaan.

Nazisme

Volgens de rechter was Cox een 'gepassioneerd, openhartig en genereus persoon'. Mair daarentegen 'tastte het patriottisme aan' en bewonderde nazi's. Uit zoekgeschiedenis van de moordenaar blijkt dat hij een bewonderaar was van het nazisme.

Gerelateerde artikelen