Internationale politiek24 nov '16 08:17Aangepast op 24 nov '16 10:53

Visumvrij reizen centraal op Oekraïne-top

Auteur: Mark Hulstein

In Brussel vindt vandaag een EU-Oekraïne-top plaats. Maar het associatie-verdrag staat niet op de agenda. Wel praten de EU-leiders met de Oekraïnse president Poroshenko over hervormingen en visumvrij reizen.

Dat het referendum niet op de formele agenda staat, wil niet zeggen dat er niet over wordt gesproken. 'Het kan haast niet anders dan dat tijdens een dergelijke hoge top tussen Kiev en Brussel waar de presidenten aanwezig zijn, dat dit verdrag uiteraard op de achtergrond een grote rol speelt. En ik vermoed ook wel dat het door de Oekraïners aan de orde wordt gesteld. Het is per slot van rekening drie jaar geleden dat de Maidan-opstand begon in Kiev', zegt Stef Heinink, correspondent in Oekraïne.

Taboe op het onderwerp

Vanuit Europa wordt de uitslag van het referendum zeker serieus genomen, meent Heinink. Van de kant van Oekraïne ligt er een taboe op het onderwerp. 'Maar dat het genoemd zal worden en op de achtergrond een rol speelt? Zeker.'

Het visumvrij reizen staat centraal tijdens de top. 'De Europeanen willen met Oekraïne bespreken in hoeverre de hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding door Oekraïne waarachtig op geloofwaardige manier worden uitgevoerd, dat is een ding. Het andere is dat van de kant van Oekraïne zal worden gevraagd naar de stand van zaken rond het vrijgeven van het visumregime. De Oekraïners willen nu eindelijk vrij naar de lidstaten van de EU kunnen reizen, zonder een visum te moeten tonen', zegt Heinink.

Druk opgevoerd

Een voorwaarde voor de EU is nog de aanname van een wet in Kiev. In die wet staat dat alle bezittingen, inkomsten en uitgaven van de top van de Oekraïense overheid moeten worden gemeld. Die wet is recentelijk aangenomen. Dus die stap vanuit Oekraïne is genomen. De verwachting is ook dat de druk zal worden opgevoerd door het land.

Gerelateerde artikelen