Internationale politiek25 nov '16 11:39Aangepast op 25 nov '16 12:31

Erdogan dreigt 'grens open te gooien'

Auteur: Karlijn Meinders

Als de Europese Unie 'nog verder gaat', zal Turkije de grenzen openstellen. Dat dreigement uitte de Turkse president Erdogan. Als hij de daad bij het woord voegt, betekent dat het einde van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU, maar minister Koenders is niet onder de indruk van het dreigement.

Foto: ANP
Foto: ANP

De relatie tussen Europa en Ankara is de afgelopen tijd snel verslechterd. Het Europees Parlement riep donderdag de lidstaten van de EU op de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen vanwege de 'disproportionele onderdrukkende maatregelen' die het land sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft genomen. Minister Koenders ziet daar niets in en is ook niet onder de indruk van het dreigement van Erdogan.

Zuiveringscampagne

Tienduizenden vermeende aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, volgens Turkije aanstichter, zijn ontslagen, opgepakt of uit hun functie gezet in de nasleep van de coup. Ook Koerdische parlementsleden en journalisten zijn opgepakt, kranten gesloten en bestuurders vervangen.

De deal die Turkije begin dit jaar met Europa sloot, bestaat eruit dat de Turkse autoriteiten actief tegengaan dat vluchtelingen en andere migranten de Egeïsche Zee oversteken naar Griekenland. Wie dat toch doet, wordt teruggestuurd naar Turkije. In ruil voor de medewerking ontvangt het land miljarden. Koenders wil blijven praten met Turkije en verwacht niet dat de deal van tafel gaat.

Gerelateerde artikelen