
In een reactie op het overleiden van Castro noemde premier Mark Rutte hem een van de markanste gezichten van de twintigste eeuw. 'Fidel Castro schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama. Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats.'
Rutte doelt daarmee onder andere op het feit dat Castro geen tegenstanders duldde. Dissidenten sloot hij op en volgens mensenrechtenorganisaties waren martelingen in Cuba aan de orde van de dag.
Medeleven wereldleiders op Twitter
De Indiase president Pranab Mukherjee heeft als een van de eerste wereldleiders zijn medeleven betuigd. Dat deed hij via Twitter. 'Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India, Fidel Castro.'
Ook de president van Ecuador, Rafael Corra, betuigde zijn steun op Twitter. Hij noemde Castro ‘een groot man’ en sloot zijn tweet af met 'Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!' De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto twitterde dat 'Fidel Castro een vriend van Mexico was, voorvechter van een wederzijdse relatie gebaseerd op respect, dialoog en solidariteit'.
Feest in Miami
Door het regime van Castro vluchtten duizenden Cubanen naar Amerika. In Miami, waar veel Cubanen wonen, wordt op straat feest gevierd om het overlijden van Castro. In de wijk Little Havana zijn honderden mensen de straat op gegaan. Ze zwaaien met vlaggetjes en slaan uit vreugde met pollepels op pannen.
Waar de relatie met Amerika voorheen ronduit slecht was, gaat het de laatste jaren steeds beter tussen de twee landen. In 2000 vond een ontmoeting plaats tussen Castro en Bill Clinton, die als eerste Amerikaanse president de hand van de Cubaanse leider schudde. De echte verbetering van de relatie tussen beide landen kwam pas nadat Castro’s broer Raúl de leiding had overgenomen.
Negendaagse periode van nationale rouw
Castro wordt zaterdag (lokale tijd) gecremeerd. Op zondag 4 december wordt de overleden leider herdacht tijdens een grote herdenkingsplechtigheid in Santiago de Cuba. Op die dag eindigt een negendaagse periode van nationale rouw, die zaterdag is ingegaan. Alle openbare optredens en festiviteiten zijn in deze periode afgelast, de staatstelevisie zendt alleen informatieve programma's uit en vlaggen op openbare en militaire gebouwen hangen halfstok.