
Fillon heeft, met de helft van de stemmen geteld, duidelijk de voorkeur boven zijn gematigder concurrent Alain Juppé. Deze laatste was eerst de gedoodverfde winnaar. 'Hij probeerde het midden en de Hollande-kiezer mee te krijgen', vertelt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. Dat heeft niet mogen baten; de harde lijn van Fillon is wat het rechtse electoraat wil. 'Fillon zei duidelijk dat hij niets moest hebben van de multiculturele samenleving.' In zijn overwinningsspeech haalde hij dan ook fel uit naar partijen ter linker- én rechterzijde.
Eurosceptisch
Fillon moet in de verkiezingsstrijd tegenwicht bieden aan de eurosceptische populist Marine le Pen van het Front National en de socialistische kandidaat. De steun voor de Republikein betekent slecht nieuws voor Le Pen. 'Er is gisteravond een peiling geweest. Als hij nu tegenover haar in de presidentsverkiezing zou staan, haalt hij 67 procent van de stemmen', vertelt de correspondente.
Thatcher
De plannen van Fillon liegen er niet om. Hij heeft de Fransen bijna 'Thatcheriaanse' bezuinigingen in het vooruitzicht gesteld; een half miljoen ambtenaren kunnen hun biezen pakken, als hij zijn plannen werkelijk doorvoert. Een ander agendapunt is een aparte regering voor de eurozone. 'De gedachte is dat hij een soeverein Frankrijk wil binnen het Europa van de naties', vertelt Frankrijk-deskundige Niek Pas. 'Het idee van de Franse gaullisten, daar moeten we hem in plaatesen.'
Rechts geluid
Met dat uitgesproken rechtse geluid wist Fillon zich de afgelopen weken vanuit vrijwel verloren positie op te werken tot de meest kansrijke uitdager van Marine Le Pen. Oud-staatshoofd Nicolas Sarkozy, die een nieuwe ambtstermijn ambieerde, viel al al eerder af en besloot de politiek te verlaten.