Internationale politiek12 dec '16 13:31

Russen nu al in nopjes met Rex Tillerson

Auteur: Thijs Baas

De Russische regering is vol lof over Rex Tillerson, die naar verluidt door Donald Trump zal worden voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson is erg professioneel en een bekende van president Vladimir Poetin, zei een woordvoerder van het Kremlin.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tillerson is momenteel de baas bij oliemaatschappij Exxon Mobil. Hij is nog niet zeker van zijn benoeming tot hoogste diplomaat van de Verenigde Staten, maar bronnen rond het overgangsteam van de aankomende Amerikaanse president zeiden zaterdag tegen NBC News dat Trump van plan is de CEO voor te dragen.

Het Kremlin liet maandag al doorschemeren Tillerson geen slechte kandidaat te vinden. 'Als onderdeel van zijn taken als hoofd van een grote oliemaatschappij heeft hij contact gehad met onze vertegenwoordigers', zei de regeringswoordvoerder. 'De president heeft hem enkele keren ontvangen.' 

Vriend van Vladimir

De Exxon-baas sprak Poetin in 1999 voor het eerst op het eiland Sachalin, waar Exxon een groot project runde. Tillerson ontving in 2013 een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president. Amerikaanse politici reageerden dan ook sceptisch op het nieuws dat Trump van plan zou zijn de CEO naar voor te schuiven. De invloedrijke senator Marco Rubio schreef op Twitter dat hij het geen aanbeveling zou vinden als de toekomstige hoogste diplomaat een 'vriend van Vladimir' is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen