Internationale politiek12 dec '16 17:29

Kremlin juicht om nieuwe Secretary of State

Auteur: Bastiaan Kleinjan

In de Verenigde Staten zijn ze nogal kritisch op de man die waarschijnlijk de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, maar in Rusland hebben ze de wodka alvast koud gezet voor de aanstaande aanstelling van Rex Tillerson.

Rex Tillerson. Foto: ANP.
Rex Tillerson. Foto: ANP.

Hij is namelijk de baas van oliemaatschappij Exxon Mobil en heeft Poetin al meerdere malen ontmoet. 'Het Kremlin is voorzichtig positief', vertelt Ruslandcorrespondent Joost Bosman. 'Ze hebben elkaar ontmoet op zakelijke bijeenkomsten. Een woordvoerder van Poetin liet echter wel weten dat Tillerson als vertegenwoordiger van een land waarschijnlijk een andere pet op zal hebben, dus het is afwachten hoe de samenwerking daadwerkelijk gaat verlopen', vervolgt hij.

Kabinetsformatie positief voor Rusland

Voor Rusland verloopt de samenstelling van het kabinet van Trump vooralsnog crescendo. 'Het zijn veelal mensen uit de zakenwereld, die vaak banden hebben gehad met Rusland. De campagneleider heeft bijvoorbeeld de pro-Russische president van Oekraïne begeleid’, weet Bosman.

De op dit moment behoorlijk kille relatie tussen Amerika en Rusland lijkt onder Trump dus wat warmer te worden. ‘Veel slechter dan onder Obama kan het natuurlijk ook niet worden. We weten dat Trump in het verleden Poetin vaak heeft geprezen als een krachtige leider. Daarom denken ze in Rusland dat de relatie veel beter gaat worden. Al kan het ook gevaarlijk zijn, want Trump is een impulsieve man’, besluit Bosman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen