Internationale politiek13 dec '16 12:24

Baas Exxon minister Buitenlandse Zaken VS

Auteur: Koos Tervooren

Zoals verwacht draagt Donald Trump olieman Rex Tillerson voor als minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson staat aan het hoofd van de Texaanse oliemaatschappij Exxon Mobil, waar hij al 41 jaar voor werkt.

Rusland liet eerder al weten Tillerson een goede keuze te vinden. Hij kent de Russische president Vladimir Poetin al meer dan twintig jaar. Ze deden zaken over olieprojecten in Rusland en in 2013 ontving Tillerson een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president.

Vanwege zijn warme banden met Moskou is de benoeming van Tillerson nog geen gelopen race. De Senaat beslist mee en daar wachten hem kritische vragen, ook al hebben de Republikeinen er de meerderheid.

'Uitstekende keuze'

In een verklaring prees aankomend president Trump Tillersons 'vasthoudendheid, ruime ervaring en diepgaande begrip van geopolitiek'. Die eigenschappen maken hem wat de aankomend president betreft een 'uitstekende keuze als minister van Buitenlandse Zaken'.

'Hij zal regionale stabiliteit promoten en zich concentreren op de belangrijkste nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten', aldus Trump.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen