Internationale politiek13 dec '16 17:29

'We worden verlaten en staan alleen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De herovering van Aleppo door het Syrische leger leidt volgens de Verenigde Naties tot een ‘complete meltdown van de menselijkheid’. Journalist Zouhair Al Shimal is in Oost-Aleppo en ziet veel mensen op de vlucht slaan. ‘Bewoners van het rebellengebied dat gisterenavond werd heroverd door het Syrische leger vertrekken uit dit gebied, richting het westen.’

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Ook deze ochtend waren er nog veel mortier- en artillerieaanvallen. ‘Veel families hebben geen plek om naartoe te gaan of om te blijven. Dit zorgt voor overbevolkte gebieden in Oost-Aleppo. De bommen raken veel gebouwen en burgervoorzieningen’, vertelt Al Shimal. ‘In sommige huizen zitten meer dan 200 mensen, terwijl er normaal maar 50 mensen wonen. Er is geen plek om naar toe te gaan. Andere gebouwen zijn vernietigd’, vervolgt Al Shimal.

Geen politieke wil voor grondleger

Hulp kan alleen worden geboden middels een grondleger, vertelt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. ‘Daar heb je tienduizenden mensen voor nodig. Maar dan krijg je de vraag: wat doe je daarna? Als je hebt gewonnen moet je namelijk blijven zitten. Nu wil en durft niemand in te grijpen. Voor een grondleger is de politieke wil gewoon niet aanwezig. Het is een onvoorstelbaar ingewikkeld conflict. Het gaat niet alleen tussen Assad en de oppositie, maar die oppositiepartijen voeren ook oorlog onderling’, aldus Hammelburg.

Mensen schuilen in half vernietigde gebouwen

De leefomstandigheden in Oost-Aleppo worden slechter en slechter. ‘Mensen schuilen zelfs in half vernietigde gebouwen, zodat ze in ieder geval ergens binnen zijn. Sommige gebouwen hebben geen deuren of ramen en andere voorzieningen om er fatsoenlijk te kunnen wonen, maar ze blijven omdat ze geen alternatief hebben.’

Al Shimal verwacht dat het einde voor de rebellen in Oost-Aleppo nadert. ‘Vandaag of morgen zullen ze vertrekken, anders zal de rest van Oost-Aleppo worden vernietigd en zullen de burgers worden vermoord. We worden verlaten en staan helemaal alleen. Mensen worden vermoord zonder geweten. Het is een kwestie van tijd voordat het oosten van de stad weer in handen van het regime is’, besluit hij.

 

Gerelateerde artikelen