Internationale politiek14 dec '16 06:19Aangepast op 14 dec '16 08:02

Evacuaties Aleppo vertraagd

Auteur: BNR Webredactie

Het Syrische leger heeft Aleppo helemaal in handen, meldt Rusland. Tachtigduizend burgers en strijders van de rebellen krijgen tot vanavond een vrije doortocht. Dat is de uitkomst van overleg gisteren onder leiding van Rusland en Turkije.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Er zou gisteravond niet of nauwelijks meer geschoten zijn, volgens de berichten, maar die zijn niet te verifiëren. Intussen maken heel veel burgers zich zorgen over dat vermeende staakt-het-vuren dat Rusland en Turkije gisteravond overeenkwamen. Zij grijpen social media om hun frustratie te uiten of om simpelweg afscheid te nemen. Rebellen en burgers die Oost-Aleppo wilden verlaten, kregen daar de kans toe. 

De eerste groep zou vannacht om 4 uur onze tijd vertrekken, maar dat is door onbekende reden vertraagd. Volgens René Vlug van hulporganisatie ZOA, die in nauw contact staat met collega's in Aleppo, zijn mensen huiverig om in de bussen te stappen. 'Burgers uit Oost-Aleppo hopen naar de gebieden toe te gaan van de oppositie. Daar zouden ze met bussen naartoe gebracht worden, maar je geeft jezelf op dat moment over aan de organisatie van Assad en dat is natuurlijk een heel raar en angstig verhaal.'

Rebellengroepen

Turkije steunt de verschillende rebellengroepen die vechten tegen het regime van Assad, terwijl Rusland achter het regeringsleger staat. Vanavond kunnen rebellen vluchten naar gebieden elders in de regio, ze mogen daarbij lichte wapens meenemen. Burgers worden geëvacueerd en zullen met bussen naar een rebellengebied ten westen van Aleppo worden gereden.

Niet meer geschoten

VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei dat de Syrische regeringstroepen na hevige gevechten de hele stad Aleppo in handen hebben. Ooggetuigen meldden dinsdagavond dat er niet meer wordt geschoten. Vandaag werd bekend dat het Syrische regeringsleger tientallen burgers in Aleppo heeft geëxecuteerd. De Verenigde Naties spreekt over een ‘volledige ineenstorting van de mensenrechten’.

Inwoners van Oost-Aleppo vluchten weg uit het door het Syrische leger heroverde deel van de stad, maar velen kunnen geen kant op. ‘In sommige huizen zitten meer dan 200 mensen, terwijl er normaal maar 50 mensen wonen. Er is geen plek om naar toe te gaan. Andere gebouwen zijn vernietigd’, vertelt ooggetuige Zouhair Al Shimal.

Gerelateerde artikelen