Internationale politiek13 dec '16 18:45

Poetin krijgt concurrentie van activist

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Vladimir Poetin kan zijn borst natmaken: de meest populaire oppositieleider wil het namelijk tegen hem opnemen tijdens de presidentsverkiezingen in 2018. Aleksej Navalny kondigde vanmiddag zijn deelname aan.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Navalny geldt als de populairste oppositieleider van Rusland. ‘Hij is heel bekend omdat hij een weblog heeft waarop hij corruptie aan de kaak stelt’, vertelt Hella Rottenberg van het kennisplatform Raam op Rusland. ‘Hij heeft daarbij wel te maken met rechtszaken tegen hem, maar ze weten hem niet te pakken. Dat komt omdat hij zijn miljoenen aanhangers via zijn blog rechtstreeks kan bereiken’, vervolgt ze.

'Vraag is of hij mee mag doen'

De vraag is nu of Navalny wordt toegelaten tot de verkiezingen. ‘Die rechtszaak die nu speelt is een herhaling van een eerdere rechtszaak. Daar zat een verbod om aan verkiezingen deel te nemen aan vast. Het kan zijn dat hij dus opnieuw veroordeeld wordt en dat er een nieuw verbod komt’, vertelt Rottenberg.

Mocht Navalny toegelaten worden, dan zou hij serieuze tegenstand kunnen bieden tegen Poetin. ‘Er kan dan een dynamiek ontstaan die Poetin niet kan overzien. Navalny is bekend en populair en hij zegt dingen die niemand zegt maar iedereen denkt. Hij eist eerlijke rechtspraak en eerlijke berichtgeving. Ook vraagt hij om een vredelievend buitenlands beleid. Dat zijn allemaal punten waarmee hij de bevolking waarschijnlijk wel achter zich kan krijgen’, besluit Rottenberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen