Internationale politiek14 dec '16 11:31Aangepast op 15 dec '16 10:22

'Al 20 kiesmannen willen tegen Trump stemmen'

Auteur: Koos Tervooren

Twintig Republikeinse kiesmannen zouden tegen Donald Trump willen stemmen aanstaande maandag. Dan wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten officieel verkozen. Dat zegt Larry Lessig, professor grondwettelijk recht aan Harvard University.

Lessig biedt gratis juridisch advies aan Republikeinse kiesmannen die overwegen tegen Trump te stemmen. 'Of de kiesmannen ook daadwerkelijk tegen Trump stemmen hangt ervan af of anderen dat ook doen', zegt Lessig. Het is tot dusver onduidelijk om welke kiesmannen het gaat en uit welke staat ze komen. In sommige staten is het voor een kiesman verplicht een stem uit te brengen op de presidentskandidaat die het volk koos.

De uitspraak van Lessig is tegenstrijdig aan het bericht van het Republikeins Nationaal Committee, dat zegt dat slechts één iemand Trump niet gaat steunen: Chris Suprun uit Texas, die daar zelf ook geen geheim van maakt.

Trump heeft op dit moment 306 kiesmannen die maandag in principe voor hem zouden moeten stemmen. In totaal heeft de Republikein 270 kiesmannen nodig om het presidentschap binnen te halen. Om Trump de titel te ontnemen moeten 37 Republikeinen ontrouw zijn.

In 1808 stemde een groot aantal leden van het Kiescollege tegen de benoeming van James Madison. Sinds 1932 heeft nooit meer dan één kiesman tegen zijn kandidaat gestemd.

Gerelateerde artikelen