Internationale politiek15 dec '16 07:15Aangepast op 16 dec '16 10:53

'Poetin zelf betrokken bij verspreiding gehackt materiaal'

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Russische president Vladimir Poetin zou direct betrokken zijn geweest bij het Russische gerommel in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt NBC News.

Foto: AFP
Foto: AFP

De Russische president zou persoonlijk gedirigeerd hebben hoe gehackte e-mails - van de Democraten gestolen e-mails dus eigenlijk - en andere gehackt materiaal gelekt en verspreid werden. Onder andere e-mails van Hillary Clintons campagnevoorzitter John Podesta werden in de laatste maanden bijna dagelijks mondjesmaat via Wikileaks openbaar gemaakt, en dat heeft Clintons campagne schade toegebracht. 

Naar buiten gebracht

NBC News baseert zijn primeur op twee anonieme bronnen, die inzage zouden hebben in de conclusie van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Poetin zelf als een soort spin in het web besliste hoe het gehackte materiaal het beste naar buiten kon worden gebracht. Volgens die bronnen van NBC News ging het om een ‘vendetta’, een vete tegen Clinton, maar zag Poetin  bovendien in dat  het opwekken van twijfel aan de integriteit van het Amerikaanse verkiezingssysteem en de Amerikaanse politiek in het algemeen  schadelijk voor de VS zou kunnen zijn.

Geen commentaar

Nou is dit op dit moment dus maar één nieuwsdienst, NBC News, die dit zegt. Geen andere nieuwsdienst meldt op eigen gezag hetzelfde. De CIA, andere inlichtingendiensten en ook het Witte Huis hebben geen commentaar gegeven. En ook Donald Trump, de aanstaande president, heeft nog niks gezegd, maar die heeft bij eerdere gelegenheden wel al gezegd dat hij de beschuldigingen aan het adres van Rusland over het rotzooien in de Amerikaanse verkiezingen 'belachelijk' vindt.

Roep om repressailles

Of NBC nu gelijkheeft of niet, nu de geheime diensten van de VS inderdaad de vingerafdrukken van Poetin hebben aangetroffen op onder meer de via Wikileaks verspreide Podesta-e-mails, wordt de roep om onderzoek en misschien zelfs represailles tegen Rusland, nog voordat president Obama op 20 januari vertrekt, luider.

Gerelateerde artikelen