Internationale politiek16 dec '16 09:40

'Kinderen moeten voorrang krijgen bij evacuatie'

Auteur: Kay Rutten

Het is een grote chaos in de stad Aleppo. Veel kinderen zijn van hun ouders gescheiden en dwalen in hun eentje door de stad. Zij moeten voorrang krijgen bij de evacuatie, vindt hulporganisatie Save the Children.

Foto: ANP/Baraa Al-Halabi
Foto: ANP/Baraa Al-Halabi

'Er zitten nog ongeveer 50.000 mensen vast in de stad, waaronder een groot aantal kinderen', zegt Rik Goverde van Save the Children. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is nog onduidelijk. Er komen wel berichten naar buiten dat een deel van die kinderen er alleen voor staan omdat zij hun ouders hebben verloren of zijn kwijtgeraakt. 'Die kinderen moeten meteen voorrang krijgen bij de evacuatie', vindt Goverde.

Eerste konvooien

De evacuatie is in handen van het Rode Kruis en partnerorganisatie de Rode Halve Maan. Zij bepalen wie er voorrang krijgt. 'De focus van die organisaties ligt nu op de zwaargewonden. Daar zitten ook kinderen tussen. Die worden dus absoluut niet vergeten.' Save the Children maakt zich meer zorgen over de grote evacuatie van burgers die niet gewond zijn.

Idlib

'Het gaat ons meer om de kinderen die straks in de gereedstaande bussen stappen. Die bussen gaan niet allemaal naar veilig gebied.' Volgens Goverde gaat een deel van de bussen naar West-Aleppo, waar Save the Children klaarstaat met medicijnen en voedsel. Ook zijn daar schooltjes ingericht voor de kinderen. Het andere deel van de bussen gaat naar de Syrische stad Idlib. 'En dat moet voorkomen worden. Idlib is waarschijnlijk het volgende grote slagveld', waarschuwt Goverde.

Gerelateerde artikelen