Internationale politiek16 dec '16 10:04Aangepast op 16 dec '16 10:36

Timing Oekraïneverdrag kan ideaal zijn voor CDA

Auteur: Wesley Schouwenaars

Met het akkoord over het Oekraïneverdrag is de buit in Brussel voor premier Rutte binnen. Maar de volgende strijd staat alweer op de agenda: het vinden van een meerderheid in het Nederlandse parlement. Rutte kan niet garanderen dat dit gaat lukken.

Foto ANP
Foto ANP

'Natuurlijk verwachten ze dat ik ga leveren. Alleen Europa is een democratie. Men weet dat alle lidstaten parlementen hebben.' Toch ziet de premier genoeg kansen. 'Ik heb de inschatting gemaakt dat - als we goede afspraken maken - ik een fighting chance heb om het door het parlement te krijgen. Maar dat zal moeten blijken, dat zal niet makkelijk zijn en daar zullen we hard voor moeten werken.'

Akkoord onvoldoende voor CDA

Rutte is feitelijk overgeleverd aan de grillen van de oppositie, legt politiek verslaggever Laurens Boven uit. Midden in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen moet de premier vooral het CDA en D66 zien te overtuigen. CDA-leider Sybrand Buma zei vanochtend al dat het akkoord zoals die er nu ligt wat hem betreft onvoldoende is.

Over de timing zegt Rutte niets

En dan is er nog de timing. Het wetsvoorstel moet snel behandeld worden en tegelijkertijd barst de verkiezingscampagne los. Rutte wil zich over de timing niet uitlaten. 'Ik vind het niet correct om daar iets over te zeggen. Het kabinet gaat niet over de timing in het parlement.'

Ideaal scenario voor CDA

Toch kan de timing cruciaal worden, vertelt Boven. En dat heeft alles te maken met het CDA. In de Tweede Kamer is het CDA niet nodig voor een meerderheid. In de Eerste Kamer wel. Daarom gaat het scenario rond dat het weleens ideaal kan zijn dat de Tweede Kamer de wet vóór de verkiezingen behandeld en de Eerste Kamer erna. Dan kan het CDA in de Tweede Kamer tegen zijn en heeft de partij de handen vrij om in de Eerste Kamer voor te stemmen. 'Ik ga daar op geen enkele manier commentaar op geven', reageert Rutte.

Gerelateerde artikelen