Internationale politiek17 dec '16 10:02Aangepast op 17 dec '16 12:45

Veel doden en gewonden door aanslag Turkije

Auteur: Judith Laanen

De Turkse president Erdogan wijst de Koerdische PKK-beweging als schuldige aan voor de bomaanslag in de Turkse stad Kayseri, die eerder vandaag aan zeker 13 militairen het leven kostte. Meer dan 48 mensen raakten gewond.

De ontplofte bus in de Turkse stad Kayseri. Foto ANP
De ontplofte bus in de Turkse stad Kayseri. Foto ANP

Dat meldt het Turkse leger. Volgens het leger zijn er alleen dode en gewonde militairen. De autoriteiten sluiten niet uit dat er ook burgerslachtoffers zijn. Persbureau Dogan meldt dat vlakbij een universiteit een bus werd getroffen door een explosie. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen het persbureau dat waarschijnlijk een auto vol explosieven tot ontploffing is gebracht. In de getroffen bus zouden naast militairen ook burgers hebben gezeten.

Erdogan wijst naar PKK

Volgens de Turkse president Erdogan is een 'separatistische terreurorganisatie' verantwoordelijk voor de bomaanslag. Daarmee doelt de president op de Koerdische PKK-beweging, die hij regelmatig 'e separatistische terreurorganisatie' noemt. Volgens de president kan de aanslag van zaterdag niet los worden gezien van ontwikkelingen in Irak en Syrië, zo zei hij in een verklaring.

Gewonden nog op intensive care

Minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken zei op een persconferentie dat twaalf gewonden nog op de intensive care liggen. Zes slachtoffers verkeren in kritieke toestand. Het leger sprak eerder ook over dertien overleden militairen.

Turkije werd eerder deze maand nog opgeschrikt door bloedige aanslagen in Istanbul. Daar kwamen tientallen mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen is opgeëist door de groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Gerelateerde artikelen