Internationale politiek21 dec '16 16:33

Neelie Kroes vrijgepleit door Europese Commissie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Neelie Kroes ondervindt geen gevolgen voor het niet melden van een bijbaan. In september van dit jaar werd duidelijk dat Kroes een functie had verzwegen op de Bahama’s. Toch wordt de oud-eurocommissaris daar niet voor bestraft door de Europese Commissie.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De bijbaan van Kroes kwam naar boven via de Panama Papers. ‘Het ging om het bedrijf Mint Holdings’, legt economiecommentator Rob Jansen uit. ‘Zij was daar commissaris, dat was ze ten tijde van haar periode als eurocommissaris. Daar hoor je melding van te maken’, vervolgt Jansen.

Reprimande

Ondanks dat Kroes dus een regel heeft overtreden, wordt ze wel vrijgepleit. ‘Ze zegt dat ze die functie nooit echt heeft uitgeoefend en dat ze zich daardoor ook niet realiseerde dat ze nog ingeschreven stond op de Bahama’s.’

Kroes krijgt wel een reprimande voor een andere zaak, ze heeft namelijk ook inkomsten verzwegen voor de Commissie. ‘Kroes heeft inkomsten gehad uit een commissariaat. Die inkomsten heeft ze gehad nadat ze eurocommissaris is geweest, maar heeft ze niet gemeld. Daar heeft ze een officiële reprimande voor gekregen. Dat is wel een serieus ding en het staat niet netjes op je cv. Ze heeft het ontbrekende bedrag overigens wel volledig terugbetaald’, besluit Jansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen