Internationale politiek29 dec '16 06:55Aangepast op 29 dec '16 09:33

Netanyahu haalt uit naar Kerry om scherpe woorden

Auteur: BNR Webredactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt de speech van John Kerry 'een grote teleurstelling'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verdedigde daarin het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Kerry zei dat Israël zich geen betere vriend kon wensen dan Barack Obama en dat hij een 'two-state-solution' als enige werkbare oplossing ziet. Bij een dergelijke oplossing zouden Palestina en Israël als twee losstaande staten erkend worden. Netanyahu haalde in een live-uitzending op de Israëlische televisie uit naar Kerry.

'In de ogen van Netanyahu heeft Kerry gezegd dat eigenlijk de schuld voor het hele probleem hier in Israël en de Palestijnse gebieden toch vooral bij Israël ligt', vertelt correspondent Jan Franke vanuit Israël.

De premier noemde de speech van Kerry zeer kritisch ten opzichte van Israël, op een moment dat de regio 'in vlammen op gaat'. 'De minister van Buitenlandse Zaken heeft voor een volledig uur de enige democratie in het Midden-Oosten aangevallen', aldus Netanyahu. Hij beschuldigde Kerry ervan dat hij zich teveel richtte op Israëlische nederzettingen, terwijl hij weinig aandacht gaf aan de Palestijnse opruiing en geweld.

De felle woorden van Netanyahu zijn volgens Franke niet alleen ter verdediging van hemzelf maar van het algemene gevoel dat in het land leeft. 'Dit leeft toch wel breder in Israël dan alleen bij Netanyahu. Israëliërs hebben natuurlijk ook wel kritiek op de kolonistenbeweging. Maar ze vinden dat hun land er altijd maar weer wordt uitgepikt als het gaat om kritiek en dat er te weinig wordt gekeken naar wat de Palestijnen allemaal mis doen in hun ogen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen