Internationale politiek6 jan '17 15:27Aangepast op 6 jan '17 15:59

'Verhofstadt heeft grote kans'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Guy Verhofstadt mengt zich in de strijd om het voorzitterschap van het Europees Parlement. De oud-premier van België wil Martin Schulz opvolgen en volgens Adriaan Schout van Instituut Clingendael maakt hij een goede kans.

Verhofstadt (rechts) gaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Foto: ANP.
Verhofstadt (rechts) gaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Foto: ANP.

In een videoboodschap kondigde Verhofstadt zijn kandidatuur aan. ‘Hij heeft veel kans. De S&D, waar zijn voorganger Schulz vandaan kwam, is niet aan zet. Er moet nu van een andere partij iemand komen. Dan zou de nieuwe voorzitter uit de hoek van de christendemocraten kunnen komen, maar andere presidenten in de EU komen daar ook al vandaan’, legt Schout uit. Hij doelt hiermee op Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie en Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad. ‘Dan blijft de liberale fractie over, dan blijft Verhofstadt over.’

Onvolwassenheid van het Europees Parlement

Verhofstadt kondigde in zijn videoboodschap aan dat Europa visionairen en bruggenbouwers nodig heeft en dat hij dat graag wil zijn. ‘Dat zegt wel iets over de onvolwassenheid van het Europees Parlement. Het gaat hier om een voorzitter. In de Nederlandse verhoudingen zou het buitengewoon raar zijn als wij een Kamervoorzitter zouden hebben die een visionair is. Een Kamervoorzitter in Nederland blijft vooral buiten beeld en bewaakt de neutraliteit. Maar in het Europees Parlement is de voorzitter de meest vooraanstaande politicus. Het visionaire van Verhofstadt is gelijk zijn grootste zwakte voor deze functie’, aldus Schout.

Verhofstadt is nu fractieleider van de Europese Liberalen in het Europees Parlement. Zijn partij is minder groot vertegenwoordigd dan de partijen van zijn tegenstanders. Het voorzitterschap kan echter niet gewonnen worden zonder hulp van kleinere fracties. De winnaar heeft 376 stemmen nodig om zich voorzitter van het Europees Parlement te mogen noemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen