‘Onvolwassen, rancuneus gedrag Trump belooft niet veel goeds’
Dinsdag is de afscheidsspeech van Barack Obama als president van de Verenigde Staten, maar zijn invloed lijkt nu al voor een deel te zijn weggevloeid naar Donald Trump. Want iedere tweet van de aanstaande president levert reactie op. ‘Daar kunnen we ons wel zorgen over maken’.
Want de toon van Trump is allesbehalve presidentieel, ziet communicatiestrateeg en Amerika-watcher Jan Driessen. ‘Hij twittert erg niet-presidentieel, maar wel heel effectief. Hij domineert het nieuws iedere keer. Hij is zo wispelturig als een boos kind, zet bedrijven als Toyota zomaar in de hoek. De zorgen van Barack Obama daarover zijn terecht.’
Belooft weinig naar de toekomst
Dat de tweets van Trump -hoe tegenovergesteld ze ook zijn- niets aan zijn geloofwaardigheid af doen nemen, vindt Driessen absurd. ‘Dat hij die geloofwaardigheid blijft behouden, belooft weinig naar de toekomst toe. Je mag toch hopen dat echte Republikeinen, die vanuit het publieke belang denken, voldoende macht hebben om Trump in het gareel te houden’, zegt Driessen.
Ongekend en onbeschaafd
Sinds zijn verkiezingsoverwinning heeft Trump nauwelijks gas teruggenomen, constateert Driessen. ‘Een president-elect die afgeeft op zijn eigen inlichtingendienst, mensen die met gevaar voor eigen leven dag in dag uit inlichtingen uit de hele wereld binnenhalen zó in de hoek zetten is ongekend en onbeschaafd.'
Zo begint fascisme
De eerste weken van Trump als president zullen volgens Driessen heel belangrijk zijn. ‘Of hij daadwerkelijk geremd wordt in zijn lompe manier van communiceren via Twitter. Als hij daarmee door mag gaan heeft hij de eerste strijd al gewonnen. Bedrijven die kritiek op hem hebben slacht hij af. Media die kritiek op hem hebben worden de oren gewassen. Het zijn grote woorden, maar zo begint fascisme wel’, besluit Driessen.