Internationale politiek9 jan '17 18:31

Huwelijk Grillo en ALDE alweer van de baan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De liberale affaire in Europa is al voorbij voordat het goed en wel was begonnen. De liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement wijst het toetredingsverzoeking van De Vijf Sterren Beweging namelijk af.

Grillo blijft nog even dakloos in Europa. Foto: ANP.
Grillo blijft nog even dakloos in Europa. Foto: ANP.

De Italiaanse populistische anti-euro partij van Beppe Grillo wilde toetreden tot de ALDE. In die fractie zitten onder meer de VVD en D66. ‘Deze hele flirt heeft anderhalve dag geduurd’, vertelt Europa-verslaggever Jesse Pinster. ‘Het begon met een Facebookbericht van Grillo. Zijn leden mochten online stemmen of de partij zich bij de liberalen aan moest gaan sluiten. 80 procent was daar voor in. Toen was het aan de liberale fractie om te zeggen of ze welkom zijn. Dat zijn ze blijkbaar niet.’

Totaal geen draagvlak

Twee derde van de fractie moet het eens zijn met zo’n toetreding. ‘Die haalden ze bij lange na niet, dus aan de stemming is niet eens begonnen. Het draagvlak was er gewoon niet. De Vijf Sterren Beweging wil een referendum over de euro, dat past absoluut niet bij de liberale fractie', noemt Pinster als voorbeeld.

Opvallend was dat Guy Verhofstadt, de fractieleider van ALDE, in eerste instantie open stond voor gesprekken met Grillo. ‘Hij heeft een behoorlijk blauwtje gelopen. Hij heeft gesprekken gevoerd met Grillo, maar is nu keihard teruggefloten door zijn achterban. Dat een week voordat er gestemd wordt over wie de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement moet worden, is allemaal niet heel prettig’, aldus Pinster.

Volledig statement Verhofstadt:

“I have come to the conclusion that there are not enough guarantees to push forward a common agenda to reform Europe. There is insufficient common ground to proceed with the request of the Five Star Movement to join the ALDE Group. There remain fundamental differences on key European issues. However, on issues of shared interest, such as the environment, transparency and direct democracy, the ALDE Group and the Five Star Movement will continue to work closely together.” 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen